Ali ste opazili, da se v vaših partnerskih odnosih ponavljajo iste težave, reagirate enako in vsakič znova doživljate podobne občutke? V takšnem primeru gre po vsej verjetnosti za vzorec, ki ga nosite v sebi že od otroštva.


Ali se partnerju prilagajate bolj kot on vam? Ali je vaša potreba po skupnem preživljanju prostega časa večja od partnerjeve? Ali je vaša potreba po intimnosti močnejša kot njegova? Ali imate občutek, da ste odvisni od svojega partnerja? Ali ste jezni, pa tega ne pokažete, ker se bojite ostati sami? Ali si želite intimnosti, pa vas je strah, da bi bili prizadeti? Ali vas občutek, da bi nekoga potrebovali, da ne zmorete vsega sami, jezi? Ali so v vajinem odnosu pogosti konflikti?


Naše dojemanje drugega, naša pričakovanja in odzivi na drugega v partnerskih odnosih so posledica zgodnjih odnosnih izkušenj, na podlagi katerih se razvijejo različni stili navezanosti.Tako kot v odnosu med otrokom in njegovim skrbnikom , tudi v romantičnih odnosih ljudje zadovoljujemo potrebo po čustveni podpori in varnosti, dinamika v odnosih pa je podobna dinamiki med otrokom in njegovim skrbnikom (Hazan in Shaver, 1987) Od našega stila navezanosti je odvisno kakšnega partnerja bomo iskali, kakšna pričakovanja bomo gojili do njega, ter kako se bomo odzivali na njegovo vedenje.


Boljše razumevanje lastnega in partnerjevega stila navezanosti oz. nerazrešenih tem v odnosu do staršev lahko pomaga ozavestiti in razumeti vedenje obeh, kar lahko zmanjša napetosti v odnosu. Da bi do tega zares prišlo, pa je med partnerjema potrebna predvsem odprta komunikacija o težavah.