Psihodinamski pristop


 

Psihodinamska psihoterapija izvira iz Freudove psihoanalize. Psihoanalitične teorije psihodinamskim psihoterapevtom služijo kot teoretsko ozadje, v praksi pa združujemo tehnike različnih psihoterapevtskih pristopov. Za dostopanje do nezavednih vsebin v psihoterapevtski proces vključujemo External link opens in new tab or windowdelo s telesom, ki vključuje tudi čuječnost.


Pri delu je moja naravnanost sledeča:


• spoštovanje človekovega dostojanstva

• celostno dojemanje posameznika (poleg težav tudi upoštevanje vaših zdravih delov, pozitivnih virov - moč za delovanje, sposobnost za doživljanje veselja in radosti)

• sprejemanje

• zaupanje v vas

• empatija

• podpora

• čas


S svojo naravnanostjo vam pomagam, da se v uvodnih urah lahko sprostite, začnete zaupati ter da vam psihoterapevtski prostor in najin odnos postane bolj domač. Kot psihodinamska psihoterapevtka vas nato vodim in podpiram pri raziskovanju vaših nezavednih čustvenih vsebin, ki vplivajo na vaše vedenje in situacije v sedanjosti. Pri delu uporabljam sledeče psihoterapevtske tehnike: pogovorne tehnike, tehnike psihodrame in gestalt terapije, risanje, fantazijska potovanja, igre vlog; po dogovoru z vami tudi telesne tehnike z dotikom ali brez ter energetske tehnike. Vsakega posameznika obravnavam celostno. Duševna stiska se tako predeluje na kognitivnem, čustvenem, telesnem in energetskem nivoju. Pri tem sledim potrebam in pripravljenosti vsakega posameznika na določene terapevtske tehnike.


Cilj psihoterapevtskega procesa je osvoboditev posameznika iz čustvenih vezi preteklosti; zmožnost sprejemanja odločitev, ki izvirajo iz pristnega stika s sabo; prepoznavanje lastne moči, prevzemanje življenja v svoje roke in posledično doživljanje večje svobode in zadovoljstva v medsebojnih odnosih in s samim seboj.